מבוא
במה שמכונה “משבר הסתימות הימיות” של 2025, נמלי צפון אירופה חווים עומסים חסרי תקדים. לפי נתוני חברות המעקב הלוגיסטי, כ-50% מהאניות המסחריות באזור ממתינות לעגינה, חלקן במשך ימים ארוכים. המחסור בכוח אדם, תקלות טכנולוגיות, תנאי מזג אוויר קשים, ובעיקר הצטברות מטענים – הובילו להשבתה כמעט מלאה של רציפים מרכזיים בגרמניה, הולנד ובלגיה.
מה גורם לעומס?
-
מחסור בעובדי נמל מוסמכים, במיוחד במנופים ובתחזוקה
-
שיבושים מתמשכים בעקבות שביתות בדרום צרפת ובאיטליה
-
תקלות בתשתיות הדיגיטליות של ניהול לוגיסטי בזמן אמת
נמלים שנפגעו במיוחד
-
נמל המבורג (גרמניה): עיכובים של עד 96 שעות
-
נמל רוטרדם (הולנד): עומס של כ־200 אלף מכולות ממתינות
-
נמל ברמן: קיבולת מלאה לחלוטין של מחסנים זמניים
השפעות מיידיות על הסחר הבינלאומי
-
עלייה חדה במחירי השינוע הימי בנתיבי האוקיינוס האטלנטי
-
חברות שילוח עוקפות את נמלי אירופה – ופונות לאזורים כמו פורט סעיד ואלכסנדריה
-
עלייה בזמני הובלה למטענים המיועדים לישראל, המזרח התיכון וצפון אפריקה
נזק ישיר ליבואנים ויצואנים
-
יבואנים בישראל מדווחים על עיכובים של 10–14 ימים בקבלת סחורות
-
יצואנים באירופה לא מצליחים לעמוד בלוחות זמנים – פוגעים בהסכמי אספקה
-
חברות ביטוח מעלות פרמיות בשל הסיכון הלוגיסטי הגובר
מענה אפשרי: מסלולים חלופיים
האם המשבר זמני או מבני?
לפי מומחי תחבורה ימית, מדובר במשבר מערכתי ולא רגעי. הבעיות בניהול, הטכנולוגיה וההון האנושי לא צפויות להיפתר במהרה. יש צורך בהשקעות מסיביות, הסכמות בין מדינות האיחוד, ואימוץ חדשנות לוגיסטית, אחרת אירופה תתקשה להתמודד עם הביקושים של השנים הקרובות.
ההשפעה על ישראל
-
זמני יבוא מתארכים, בעיקר לסחורות מתועשות וציוד טכנולוגי
-
סוחרים פונים להובלה אווירית – בעלות כפולה ומכופלת
-
רשויות המכס בישראל נדרשות לגמישות בהיערכות לפריקת מטענים באיחור
-
יתרון תחרותי לחברות יבוא המחזיקות מלאי חירום או מתקנים חכמים לניהול סחורה
סיכום
פקקי הענק בנמלי צפון אירופה אינם רק בעיה לוגיסטית – אלא תמרור אזהרה לעולם כולו. הגלובליזציה פועלת בתנאים של תיאום, יעילות ומהירות. כשחוליה אחת נתקעת – כל שרשרת האספקה העולמית רועדת. עבור ישראלים, המשבר הזה מדגיש את הצורך בתכנון קדימה, גיוון מקורות, והיערכות לוגיסטית חכמה ומבוזרת.
טבלה: מצב בנמלים בצפון אירופה – מאי 2025
דיווח חדשותי כפי שפורסם באתר port2port
נמלי אנטוורפן, ברמרהבן, רוטרדם ונמלים מרכזיים בבריטניה סובלים מעומסים כבדים עקב גודש, הסטות אניות ועיכובים חריגים. לפי דוח של בקורק הספנות Braemar, המצב הנוכחי צפוי להימשך לפחות שלושה עד ארבעה חודשים.
נמלים ברחבי צפון אירופה מתמודדים כעת עם מה שברוקר הספנות Braemar מגדיר כ״עומס כבד במיוחד״. באנטוורפן דווח כי תפוסת השטח במסוף הגיעה ל-96% והתשתית לקליטת מכולות קירור חורגת מהמלאי המותר – עם תפוסה של 112%. כ-50% מהאניות המגיעות לנמל ממתינות לעגינה, כאשר 52 אניות נוספות נמצאות בדרכן.
גם נמל ברמרהבן שבגרמניה סובל מעיכובים דומים, כאשר כ-30% מהאניות מתעכבות. במקביל, נמלים מרכזיים נוספים, כמו רוטרדם, פליקסטאו, לונדון גייטוויי וסאות׳המפטון, סובלים אף הם מעומסים – תוצאה של הסטות אניות מנמלי אירופה העמוסים אל נמלי בריטניה.
על פי דוח חדש של Braemar, המצב הנוכחי צפוי להימשך לפחות שלושה עד ארבעה חודשים, עד להתאמות ברשתות הבריתות הימיות והתייצבות בנפחי המטענים.
״נמלי צפון אירופה סובלים כעת מהפרעות חמורות בפעילות. זמני ההמתנה ארוכים מדי, התפוסה בשטחי האחסון גבוהה מדי, ותור האניות לעגינה רק הולך ומתארך״, אמר פיטר סנד, אנליסט ראשי בפלטפורמת התעריפים Xeneta.
לדבריו, השיבושים נגרמים כתוצאה משביתות בצרפת ובלגיה, עבודות תחזוקה שבוצעו בעונת שפל מסורתית, ורמות שיא של יבוא מאסיה במהלך ינואר. ״מדובר בהתפתחות מדאיגה במיוחד״, הוסיף סנד. ״האניות שיובילו את הסחורות הסיניות שנחסמו עקב מלחמת הסחר עם ארה״ב צפויות להגיע תוך 50–60 יום. אם העומס הנוכחי יימשך עד אז – התוצאה תהיה כאוס תפעולי״.
הואה ג׳ו טאן, מייסד שותף בחברת הייעוץ Linerlytica, העריך שהמשבר הנוכחי בנמלים האירופיים יימשך לפחות עד סוף הקיץ. נתוני החברה מראים כי חברות הספנות הגיבו במהירות למצב בשוק האמריקאי בעקבות העלאות המכסים של הנשיא טראמפ, והסירו 8.6% מהקיבולת בקו אסיה-חוף מערבי של ארה״ב. מאז אפריל הוסרו 27 אניות בעלות קיבולת כוללת של 200 אלף TEU מהקו האמריקאי, ורובן הופנו לקווים שבין אסיה לאירופה ולים התיכון.